Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Wellington

Wellington hasznos tippek

Wellington, Új-Zéland, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Wellington, Új-Zéland, Hasznos tippek

Éghajlat
A nyár (dec.-febr.) a legjobb időszak arra, hogy ellátogassunk Új-Zélandra. A fő turistaszezon októbertől májusig tart. Új-Zéland éghajlata mérsékelt, a nyár meleg, a tél enyhe. 

Időeltolódás
Magyarországhoz képes Új-Zéland 11 órányira van.

Egészség
Új-Zéland magas színvonalú orvosi, továbbá világszínvonalú kórházi ellátást biztosít. Az új-zélandi balesetbiztosítási szervezet (ACC) fedezi a költségeit a sürgősségi ellátást igénylő turistáknak, akik autós, sport- vagy rekreációs tevékenység közben szenvedtek balesetet. Egyéb esetekben fizetni kell az ellátásért. Indulás előtt ne felejtsünk el biztosítást kötni.

Nagykövetség
Szentirmay Klára tiszteletbeli konzul
P.O. Box 29-039, Wellington 6443 New Zealand
Tel: 00 64 4/973-7507

Pénz
Új-Zéland hivatalos pénzneme a dollár (NZD), amely 100 centből áll. A nemzetközi bankhálózatok ATM-jeit országszerte sok helyen megtaláljuk. A Visa és a MasterCard a legszélesebb körben elfogadott bankkártyák.

Elektromosság
Az elektromos hálózat adatai: 230 V feszültségű egyenáram, 50 Hz frekvencia. Az elektromos berendezések három ágú csatlakozóval működnek. Átalakítót mindenképpen szerezzünk be.

Internet
Az internetkávézók virágoznak, a legtöbb turistainfromációs irodában még érmével működtetett  terminálokat is találunk. A legtöbb hotelben is van internetezési lehetőség.

Posta
A New Zealand Post hatékony szolgáltatást nyújt, 4-10 nap alatt a világ minden pontjára eljuttatja a küldeményeket. A postahivatalok 8:30 és 17:00 között tartanak nyitva, szombaton pedig 13:00-ig.

Telefon
Új-Zélandon színvonalas a telefon szolgáltatás, és kiterjedt nyilvános telefonhálózatot építettek ki. A készülékek érmével, hitelkártyával vagy telefonkártyával működnek. Külföldi hívást a legolcsóbban vezetékes telefonról, vagy nemzetközi telefonkártyával kezdeményezhetünk. A mobiltelefonok gond nélkül működnek.

Borravaló
Új-Zélandon nem kötelező borravalót adni, az 5-10%-os borravalót azonban szívesen veszik pl. az előkelő éttermekben és a taxisofőrök is.

Közbiztonság
Új-Zéland alacsony bűnözési rátával viszonylag biztonságos országnak mondható. Az autóban ne hagyjunk értéket.

Vám
Ha az EU területéről utazunk vízumra nem lesz szükség. Összesen 4,5 l bort vagy sört és 1,125 l égetett szeszesitalt vihetünk be az országba, továbbá 200 szál cigarettát, 250 g dohányt vagy 50 db szivart.

Forrás: National Geographic Travel: Új-Zéland

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!