Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Wellington

Wellington történet

Wellington, Új-Zéland, Történet

Wellington története

Wellington, Új-Zéland, Történet

Wellington Új-Zéland feje, a főváros látványos metropolisza dombok és csapadékkal teli árkok között, a kikötő körül húzódik. A város könnyen felfedezhető akár gyalog is, öröm sétálgatni a belváros kis utcáin. 

Az Új-Zéland Társaság első vállalkozására, Wellington benépesítésére 1840-ben került sor a maoriktól sebtében megvásárolt földeken. A munkálatokat William Wakefield irányította. A gyarmat  első éveit a földviták és árvizek tették küzdelmessé. Ettől függetlenül Wellington fejlődésnek indult és 1852-től kezdve folyamatosan helyreállították a tengerpartot is.

Wellington egy fontos törésvonalon fekszik, ezért gyakoriak a földmozgások. Az 1855-ös 8,2-es erősségű földrengés óta azonban hasonló erejű földmozgás nem volt.

Központi fekvésének köszönhetően 1865-ben Auckland helyett Wellington kapta meg a fővárosi rangot. A várost 180 000 ember lakja, a szomszédos városokat is beleszámolva összesen 456 000 fő.

Ennek ellenére Wellington Új-Zéland eseményeinek központja, élénk művészeti és éjszakai élet zajlik, jó vásárlási lehetőségeket kínál, fesztiválok, kiállítások és koncertek vonzzák az érdeklődőket.

Wellington belvárosa tele van történelmi épületekkel, megújult vízpartján pedig nagy a nyüzsgés. Kihagyhatatlan a Te Papa, a Nemzeti Múzeum. Szálljunk fel a helyiérdekű vasútra, amely a dombok közé viszi az utazót. Innen csodálatos kilátás nyílik a városra.

Forrás: National Geographic Travel: Új-Zéland

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!